joi, octombrie 06, 2005

cipru - episodul 2

clima este mult diferita decat in romania. anul nu prea are 4 anotimpuri, nici vorba de toamna cu frunze ruginite, ploi marunte si culori pline de candoare, la fel cum nici vorba de primavara cu muguri care sa-ti infloreasca in suflet. zapada o vede un cipriot numai la tv si in rest de cateva ori in viata cand ajunge la munte iarna [dus de parinti o data si cand isi duce el copiii inca o data - li se pare o ciudatenie...].

am ajuns la sfarsitul lunii aprilie, dormeam cu geamul inchis la hotel, invelit cu o cuveltura subtire. soarele rasare mai devreme fata de ora cu care eram obisnuit, asadar la ora 8 e de mult pe cer si sunt imbracat in camasa cu maneca scurta, asteptand microbuzul in fata hotelului. cautam umbra chiar si pt 10-15 min pt ca simti cum te arde in crestet si transpiri. in birouri aer conditionat - toate sansele sa racesti din lipsa de obisnuinta. la amiaza e cald, peste 30 de grade, acum incepe vara.

in mai colind cat pot orasul, pomii si vegetatia sunt verzi, pomi si boscheti infloriti [nu neaparat fructiferi, astia infloresc in diferite perioade ale anului, nu toti deodata primavara ca la noi]. de remarcat mirosul portocalilor infloriti, e puternic asa cum e cel al florilor de tei la noi, dar are un alt parfum - frumos dealtfel. in mai fac prima baie in mare, apa are temperatura pe care o are marea neagra prin iulie. incep sa apara turisti din ce in ce mai multi, sunt la plaja instalati pe sezlonguri sau inoata si ii vad in fiecare dimineata in drum spre birou.


iunie, gazonul si toti arbustii prin parculete sau pe langa drum sunt irigati dimineata [cata migala sa tragi cate un furtunas pt fiecare tulpina]. daca nu ar fi irigate, iarba ar ingalbeni, asa cum arata campurile - uscate. in afara orasului peisajul e salbatic, ca in pustiu, un pamant rosiatic, piatra multa, alba si seaca [vegetatie adaptata la seceta si soare arzator].

iulie, miezul verii, soarele nu si-a aratat inca toata forta, ce bine ca am venit la inceputul verii si am avut timp sa ma acomodez cu caldura progresiv. pe 15 vine dana in vizita, e lesinata de cald si i se pare greu de suportat - e numai neobisnuita. nu pot tine mainile pe volan cand ma urc in masina [frige], trebuie sa astept putin sa il mai raceasca aerul conditionat.

august, e chiar cald, nu e prea bine sa mergi in soare la amiaza, te molesesti imediat. daca stai la plaja e altceva, langa mare e briza si mai intri in apa sa te racoresti, oricum nu prea stai tot timpul in soare - cauti umbra daca tii la pielea ta. in ciuda palmierilor cu frunze verzi, a gradinilor irigate si vegetatiei ingrijita sarguincios, celelalte plante sunt uscate[supravietuiesc in asteptarea ploilor]. cactusi multi, unii fac fructe in fiecare an de marimea perelor, si sunt bune de mancat [daca stii cum, au nishte tepi super nashpa]. smochini pe marginile drumurilor de la periferie, mai oprim si mancam cand plecam in weekend la plimbare pe insula.

septembrie, inca vara. nu ploua nici un strop din mai pana in septembrie-octombrie, cand mai simti, destul de rar, cate un miros de ploaie de vara scurta [5-10 min]; cam una doua ploicele maxim pana la sezonul rece.

octombrie, ultima baie in mare, incepe sa se raceasca vremea, cam 25 de grade, in birouri inca aer conditionat. e un fel de toamna - teoretic [numai temperatura e mai mica, iar cerul mai umbreste pamantul cu cate un nor nevinovat]

noiembrie, incep ploile, nu dese dar serioase. afara sunt cam 17 grade la pranz iar noaptea trebuie sa ne incalzim in casa cu calorifer electric [nu e f necesar dar fara incalzire e inconfortabil]. mandarinii/clementinii sunt incarcati si copti.

decembrie

ianuarie

februarie

martie