vineri, septembrie 22, 2006

despre libertate

abia am inceput sa o citesc si nu mai am rabdare, trebuie sa spun cat de tare e. cea mai sanatoasa atitudine, tipu' asta vede atat de clar societatea, impresionanta puterea de analiza si descriere. cateva citate luate la intamplare, ca sa vedeti in ce hal scrie:

O certitudine absoluta nu exista, dar, pentru scopurile vietii noastre, avem destule garantii de siguranta.

Chiar daca intreaga omenire, cu o singura exceptie, ar fi de aceiasi parere, si doar o singura persoana ar fi de parere contrara, omenirea n-ar fi mai indreptatita sa reduca la tacere acea unica persoana decat ar fi inderptatita aceasta din urma sa reduca la tacere intreaga omenire.

Originalitatea este lucrul al carui folos mintile neoriginale nu-l pot sesiza.

Daca un om poseda intr-o proportie cat de cat aceptabila, experienta si bun-simt, atunci felul sau propriu de a-si aranja existenta este cel mai bun, nu pentru ca ar fi in sine cel mai bun, ci pentru ca este al sau, propriu.

Libertatii individului trebuie sa i se puna o limita; el nu trebuie lasat sa pricinuiasca rau celorlalti. Dar daca el nu-si ingaduie sa-i stinghereasca pe altii in treburile lor si nu face decat sa actioneze conform propriilor inclinatii si pareri in chestiunile care il privesc doar pe el, atunci aceleasi temeiuri care arata ca este necesara libertatea opiniilor arata si ca trebuie sa i se permita individului sa-si transpuna nestingherit opiniile in practica pe propiul sau risc.