joi, decembrie 01, 2005

cipru - episodul 3

oamenii. sunt mai bine de 19 luni de cand am aterizat pe insula asta, acum am o oarecare parere despre cum sunt cipriotii.

ca fizionomie se vad clar radacinie lor, greci si turci in diverse proportii. barbatii sunt f masculini, parul brunet - din belsug, statura solida nu f inalta, nas proeminent, vocea groasa - folosita [prea] intens. femeile sunt si ele destul de baietoase, nu f inalte nici ele, vorbesc si mai mult decat barbatii, la fel de tare, numai vocea nu tuna chiar asa. destul de multe femei frumoase, in special tinere mame [probabil ca cele frumoase devin si mame de tinere 18-20-22].

limba greaca suna frumos, dar numai cea vorbita la tv, au cateva sunete articulate frumos [imi place un th nazal al lor]. cand o auzi pe strada sau la cei de langa tine suna mai vulgar, ca si cum ar vorbi romaneste niste baietasi de cartier [au o intonatie oribila].

se imbraca altfel decat romanii, [prea] putina diversitate, parca ar urma cu totii o moda ingusta, barbati si femei. Femeile mai tinere [si astia se simt pushti pana tarziu spre 40] isi coafeaza parul intr-un stil rebel, farduri si ruj folosite cam strident, continuand cu pantaloni la fel [jeans in special] sau fuste cretze, incaltaminte si restul [mi se pare clara o influenta turca in comportamentul asta - agresiv]. desi n-am fost in grecia, europenii mi se par altfel, aici e orientul mijlociu. Barbatii la fel: jeans cat cuprinde [parca n-au imaginatie, copiaza din clipuri muzicale pt pushti si aplica in orice ocazie].

life style. barbatilor le plac motoarele, masini tunate si motociclete fitzoase n-am vazut pana acum ca aici. se afiseaza cu ele cat pot de mult, umplu terasele si cafenelele in weekenduri parcandu-le in strada - la vedere [desi poate peste drum e o parcare mare goala]. se dau cu ele pe strada in sprinturi de 100-120km/h, nitro, merg pe o roata sau patruleaza in grupuri mici. pustii au si ei microbul, de la 14-15 ani isi trag un scuter si se agita pe strada cu el, dar cel mai des ii vezi in grupuri colindand prin oras[pustoaicele cu ei, desi nu multe, le mai vezi pe scuter strangand in brate un viteaz]. prin cartiere mai vezi pe ici colo cate o sala de jocuri - loc de regrupare pt pusthti. se duc la mc sau alte fastfooduri ca la festival, e plin pe strada vineri seara [cei mici]. salile de fitness sunt iarasi o atractie pt ei, destul de putini fac jogging afara, pe langa plaja. le mai place mult sa mearga la picnicuri, fac gratare des - chiar si in curte [le place mult carnea de porc la gratar]. la plaja nu ii prea vezi, probabil ca sunt prea putin vizibili printre atat de multi turisti.

sunt poate mai multe de spus dar e deja prea mult pt un blog... [o sa pun si cateva poze reprezentative mai tarziu]